Sme tu pre vás - pre deti, mládež i dospelých. Športujte s nami.

Futsal v Žiline




+421 905 355 840 Ing. Dušan Dobšovič (prezident Slovenského futsalu)
+421 918 683 079 Mgr. Eva Dobšovič Mjartan

futsal.zilina@gmail.com

HISTÓRIA FUTSALU...

16.10.2013 18:26

Futsal by neuzrel svetlo sveta, keby v centre uruguajského Montevidea nepršalo. Aj keď záznam o prvom zápase v sálovom futbale pochádza z Kanady z roku 1854, futsal je vynálezom argentínského trénera a zároveň učiteľa telesnej výchovy Juana Carlosa Cerianiho z roku 1930. Už mal dosť neustáleho prerušovania tréningu, ktorý prebiehal na ihrisku miestnej pobočky YMCA, a tak vymyslel hru, ktorá mala spoločné niečo aj s futbalom, ale aj basketbalom (počet hráčov, taktika, pozícia), hádzanou (rozmery ihriska a bránky) a dokonca vodného póla (pravidlá chytania v bránke).

Prvý medzinárodný turnaj-Juhoamerický pohár-vyhrala v roku 1965 Paraguay. Na prvom svetovom šampionáte v roku 1982 zvíťazila domáca Brazília. Táto hra, ktorá už dávno nebola mladším bratom futbalu, začala presahovať rámec FIFUSA. V roku 1989 si ju vzala pod svoje krídla FIFA, ktorá skrátila "futebol de salao" na futsal a toho roku usporiadala v Holansku prvý oficiálny svetový šampionát vo futsale, na ktorom opäť zvíťazila Brazília.

Nová organizácia, názov a turnaj so sebou taktiež priniesla niekoľko nových pravidiel. Lopta sa zväčšila, boli zakázané spätné prihrávky a tými mohli začať neobmedzene striedať. Pomedzný rozhodca bol nahradený druhým rozhodcom a boli zavedené rohové a outové kopy. Pravidla boli od tej doby zrevidované a v roku 2002 kodifikované zo strany FIFA, čím sa futsal stal jediným halovým futbalom uznavaným organizáciou FIFA a UEFA. Futsal sa ďalej rozvíjal a to predovšetkým v USA a východnej Europe, kde sa z neho vďaka tuhým zimám stala prirodzená alternatíva futbalu.

Prvý europský turnaj sa konal v roku 1996 a zvíťazilo v ňom domáce Španielsko. Čo však hra potrebovala, bol tým, ktorý by dokázal poraziť Brazíliu. Na svetovom šampionáte v roku 2000 sa také mužstvo konečne objavilo. Španielsko vo finále prekvapujúco porazilo úradujúcu Brazíliu 4:3. Futsal je v Španielsku populárny z toho istého dôvodu, prečo je v Brazílii hitom - menšie ihrisko sa perfektne hodí pre preplnené mestá a dôraz na techniku sedí k obľube elegantného futbalu u oboch národov. V Španielsku hrá futsal viac ludí ako klasický futbal. Španielské národné mužstvo bolo prvé, ktoré v roku 2001 získalo europský ako aj svetový titul. Vyhralo rovnako aj na svetovom šampionáte v roku 2004 a španielska profesionálna liga sa začala mohutne rozvíjať. Špičkový tým Playas de Castellón vyhral v rokoch 2002 a 2003 UEFA Futsal Cup, obdobu Lligy majstrov, ktorá je prvou celoeurópskou klubovou súťažou, madridský Boomerang Interviú získal túto trofej v roku 2004. Španielsko však nie je jedinou európskou veľmocou. Rusi, ktorí porazili Španielov 7:5 a vyhrali tak europsky šamionát UEFA v roku 1999, sú vždy hrozbou, ako aj Ukrajinci, ktorí skončili na šampionátoch 2001 a 2003 druhí. V Rusku je v zhruba 33 profesionálnych klubov a Ruskú národnu ligu vysiela televízia naživo.

Taliansko sa v roku 2003 stalo Majstrom Európy a na oboch predchádzajúcich šamionátoch sa prebojovalo do semifinále. Tento šport sa v Taliansku objavil v päťdesiatich rokoch minulého storočia a počet hráčov futsalu je v súčastnosti viac než počet klasických futbalistov. Podobne ako v Taliansku tak aj v Portugalsku sa hrá profi liga a futsal je v súčastnosti najpopulárnejším športom na portugalských školách.Svetový šampionát v roku 2004 bol výstavou rastúcej popularity a zdatnosti Europanov: všetkých päť europských účastnikov sa prebojovalo do finálových bojov .

Na Slovensku futsal ako šport existuje od roku 2003, kedy došlo k zlúčeniu Únie malého futbalu na Slovensku a Slovenského zväzu sálového futbalu.Tým vzniklo združenie Futsal Slovakia, ktoré sa začlenilo do štruktúr SFZ. Od septembra 2003 sa tak rozbehli nové ligové súťaže na všetkých regiónálnych úrovniach, počnúc celoštátnou 1.slovenskou futsalovou ligou cez štyri regionálne ligy plniace úlohu 2.ligy až po okresné a mestské ligy po celom Slovensku, ktoré tvoria základ celej futsalovej pyramídy. Slovensko zatiaľ čaká na výraznejší medzinárodný úspech, ktorým by nadviazalo na niekdajšie úspechy v sálovom a malom futbale.